Baby in stuitligging

Baby draaien met moxa

Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat de baby in stuitligging ligt. De gynaecoloog probeert de baby uitwendig te draaien in de 36e week van de zwangerschap. Dit is vaak een zeer pijnlijke handeling voor de aanstaande moeder. Van al die kinderen die voor de bevalling nog in stuit liggen, wordt ongeveer 80% geboren door middel van een keizersnee. Dit is een belastende ingreep voor de moeder en geeft hoge kosten voor de gezondheidszorg. De meeste vrouwen willen graag een natuurlijke bevalling meemaken en kiezen daarom vaker voor een behandeling met moxa. De moxa-therapie is pijnloos en kan na een uitgebreide uitleg en eerste behandeling in de praktijk, thuis uitgevoerd worden. De kans dat de baby uit de stuitligging draait is 75%.

Rond de 33e of 34e week van de zwangerschap gaat de aanstaande moeder beginnen met moxa-therapie. Tijdens de behandeling verwarm ik de zijkant van de kleine teen, hier ligt een acupunctuurpunt namelijk Blaas 67. Per kant wordt dit punt gedurende vijftien minuten verwarmd met een moxastick. Tijdens deze behandeling krijg je uitleg hoe je dit zelf, samen met je partner thuis kan doen (dit omdat je niet meer gemakkelijk bij je kleine teen kunt). De behandeling doe je dagelijks gedurende 14 dagen. De behandeling is niet belastend voor de aanstaande moeder dus niet vervelend om te ondergaan. De afstand tussen de moxastick en de kleine teen stem je samen goed af, zodat je de warmte gedurende een kwartier goed kan verdragen.

Volgens de westerse geneeskunst wordt de baarmoeder door de moxa behandeling beter doorbloed. Dit geeft een betere rijping waardoor de kans groter wordt dat de baby draait. Vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) bekeken, komt de verwarmende energie (Yang) in het kleine bekken waardoor hier meer beweging ontstaat. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Deze beweging maakt de baby beweeglijker waardoor hij/zij gaat draaien. Mocht je meer over de wetenschappelijke onderzoeken willen lezen, bezoek dan de site www.stuitlig.nl